Mijn toespraak op de feestelijke receptie van Connecting Differences op 24 maart 2011:
Beste aanwezigen,
Afgelopen zaterdag toen ik mijn toespraak aan het voorbereiden was, moest ik ineens denken aan Martin Luther King. Aan zijn beroemde toespraak “I have a dream”.
Ik wil mijzelf op geen enkele manier vergelijken met Martin Luther King, maar ook ik heb een droom. Of eigenlijk: meerdere dromen.
Eén droom van me was om deze receptie te geven. Mijn droom was om deze receptie te geven in een uitpuilend jongerencentrum Argan. Deze droom is uitgekomen.
Welkom allemaal!
Ik voel me zeer vereerd met jullie komst. Jullie kunnen je misschien maar half voorstellen hoe blij ik ben. Een receptie voor al mijn relaties, om de mensen uit mijn verschillende netwerken bij elkaar te brengen. Dank jullie wel voor jullie komst!
Ik heb ook een andere droom. En die droom is geïnspireerd door de droom van Martin Luther King.
Mijn droom is een samenleving waarin het niet uitmaakt wat voor achtergrond je hebt en waarin iedereen zichzelf kan zijn. Een samenleving waarin het niet uitmaakt of je man of vrouw bent, hetero, homo, lesbisch, biseksueel of transgender. Waarin het niet uitmaakt wat je religieuze of niet-religieuze achtergrond is. Of wat je etnische achtergrond is.
In artikel 1 van de Nederlandse grondwet is dit vastgelegd: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld”.
Dit betekent niet dat dit in de praktijk ook zo is. Voor de wet zijn we allemaal gelijk, maar in het onderlinge verkeer tussen mensen is het vaak anders.
Mijn droom is overigens niet dat we dan ook maar allemaal hetzelfde moeten zijn. Ik geloof niet in eenheidsworst. Volgens mij willen we allemaal gerespecteerd en gewaardeerd worden om wie we zijn. Dus ook met al onze verschillen. Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn. Als mens, maar ook als homo. Dit is ook precies de reden waarom ik mij, juist als homo, verbonden voel met andere groepen die worden gelabeld, gestigmatiseerd en gediscrimineerd.
Mijn kernwaarden zijn gelijkheid en regenboogcoalitiesolidariteit. Als homo heb ik een sensitiviteit ontwikkeld voor processen van uitsluiting en stigmatisering. Juist vanwege deze sensitiviteit kan ik tot op zekere hoogte invoelen hoe het voor anderen is om te worden uitgesloten en gestigmatiseerd.
Daarom heb ik gekozen voor de naam Connecting Differences. Vanuit verbondenheid geef ik trainingen en organiseer ik bijeenkomsten. Mijn focus ligt op het bespreekbaar maken van homoseksualiteit bij groepen waar dit gevoelig ligt. Bijvoorbeeld voor jongerenwerkers en migranten zelforganisaties. Dit doe ik altijd in samenwerking met anderen.
Ik heb allerlei plannen voor de komende tijd. Ik ga artikelen publiceren in mijn nieuwsbrief en op mijn weblog. Op deze manier wil ik mijn kennis delen die ik in de loop der tijd heb opgedaan, zodat mijn lezers zich geïnspireerd en gesterkt voelen om ook verschillen te verbinden. In mijn eerste nieuwsbrief krijgen jullie een verslag met foto’s en filmpjes van deze receptie.
Ook wil ik een jaarlijks seminar gaan organiseren waarin ik iedereen bij elkaar breng die zich bezig houdt met deze thema’s, zodat we kennis met elkaar kunnen uitwisselen om tot nog betere resultaten te komen en om elkaar te inspireren. Ook wil ik train-the-trainers activiteiten opzetten zodat mensen uit bijvoorbeeld Maastricht en Middelburg hun eigen activiteiten kunnen opzetten.
Tot slot: dit is een droom in uitvoering. Misschien dat we de ideale samenleving nooit helemaal zullen bereiken. Sommige dingen zijn hardnekkig en vergen tijd. Maar: ik ga mijn bijdrage leveren om deze droom een heel stuk dichterbij te brengen.
Dank jullie wel!
De toespraak van Chris Bouma tijdens de feestelijke receptie van Connecting Differences op donderdag 24 maart 2011.
Leave a Reply